Press

”Jag är en mogen man i mina bästa år med lite övervikt och några gråa hår, tiden sätter spår fast det är svårt att acceptera”.

Ovanstående är ett citat ur låten ”När allt kommer omkring” som finns på mitt samlings-album ”Hem till Söder” från 2009.

Janne Svensson, artikel i SödernyttJag föddes den 2 januari 1952 i Malmö, växte upp i Vällingby och på Södermalm. 1974-1978 var jag professionellt verksam som låtskrivare, sångare och gitarrist. 1984 -1995 var jag delägare och producent i skivbolaget Joker Musik. Webbsidan progg.se kategoriserade mig som ”en proggartist i periferin”.

Min skivdebut skedde 1971 på skivbolaget GM-Produktion med albumet ”Hej Hörrudu” som innehöll tolv egna låtar. Innan dess hade jag, under gymnasieåren 1969-1971 på Södra Latin, gjort mig ett namn på fredagarnas morgonsamlingar. När skivan släpptes satt jag en månad för vapenvägran på Lärbro öppna anstalt på Gotland. Några år senare blev det även en andra gång. Den tredje gången jag vägrade omvandlades straffet till ett års villkorligt.

Under två år i början på 1970-talet var jag en i trion Maximum med Bengt von Andreae och Liliane Håkansson. Hösten 1973 hade jag en lokal, mindre hit med singeln ”Hem Till Söder”, utgiven av IMAS Records. De följande åren livnärde jag mig på musiken som trubadur med mest egna låtar. I november 1974 var jag en period i Gambia som underhållare med resebyrån Club 33.

En andra singel på IMAS Records gavs ut 1974, ”Mitt Livs Tragedi”. Baksidan ”Vackra Marias AB” bannlystes av Sveriges Radio. Medverkade gjorde bland andra jazzlegenderna Thore Swanerud och Charles Redland. 1978 började jag jobba som fritidsledare på kvartersgården Borgen i Akalla och gjorde låtar med ungdomarna utifrån deras erfarenheter.

1980 spelades mitt andra album ”När blir det min tur?” in av skivbolaget GMP i samma studio som debuten tio år tidigare. Denna gång med professionella musiker. Bland andra Rutger Gunnarsson (bas), Ulf Andersson (saxofon) och Roger Palm (trummor). En månad efter releasen 1981 upphörde bolaget och såldes till Bert Karlssons bolag Marianne. Jag köpte mastertaperna av Bert för en rund summa.

Janne Svensson, Solkräm på Gröna Lund1984 startade jag skivbolaget Joker Musik med singeln ”Den 30-åriga krisen” och egna gruppen Elfte Timmen. Efter ett album med luffaren och dragspelaren Bengt Vincent och ett album med bluesmannen Kalix kom framgången med gruppen In The Colonnades. Även med gruppen All Steel Coaches från Hallsberg hade vi stora framgångar. Statens Kulturråd bidrog med pengar så att vi kunde ge ut en cd 1989 med 18 svenska rockgrupper. 1995 var pengarna slut och skulder det enda som återstod.

2009 sammanfattade jag mina nästan 40 år i musikbranschen med att ge ut albumet ”Hem Till Söder” på mitt nystartade bolag Lockenloll. Där ryms allt från de tidiga inspelningarna, demos med olika musiker, axplock från vinylskivorna och inspelningar gjorda 2007-2008.


Den sega vintern 2013 hörde produktionsbolaget Baluba av sig och ville ha ”Hem till Söder” som vinjett till serien Café Bärs på Kanal 5. Efter 40 år fick min gamla dänga nytt liv. Två säsonger under 2013 och en ny i mars 2014 blev det och tack vare att jag hade publicerat mina låtar på Spotify, Wimp och iTunes streamades och laddades den ner i massor. Vid årsskiftet visade Spotify på drygt 450 000 streamningar.

Södermalmsnytt gjorde en intervju med mig innan succén var ett faktum. Då var jag imponerad av de första 20 000 lyssningarna på Spotify. Nu vet jag inte var det ska sluta, det får framtiden utvisa. Den 7 mars 2014 hade ”Hem till Söder” haft 500 000 lyssningar på Spotify. Då skrev Göteborgsposten en artikel.

I december gav jag ut en samling demolåtar med namnet ”Spunnet Socker”. 17 låtar som aldrig fick chansen när det begav sig. Därmed är arkiven tömda och jag har lämnat ifrån mig stora delar av det som jag producerade under mina mest aktiva år. Den sista releasen på Lockenloll för min egen del är en liveinspelning med mig och gruppen Midnatt på Mosebacke från 1982.

Den 1 december 2014 var det re-release av ett album med gruppen Charanga Nueva som jag gav ut på vinyl 1989.

I mars 2015 gav Lingostal ut en digital singel med Georg “Jojje” Källström. Han debuterar som singer/songwriter vid 24 års ålder med två egna låtar – ”Swim Down With Me” och ”Hey You”.


I slutet av mars 2015  passerade ”Hem till Söder” otroligt nog 800 000 lyssningar. Då skrev Södermalmsnytt en artikel.

Säsong fyra av  Café Bärs hade premiär i oktober 2014, någon säsong fem blev det inte våren 2015.  Däremot sändes sex avsnitt under hösten 2015.

I början av december 2015 passerade ”Hem till Söder” 950 000 lyssningar på Spotify.

I februari 2016 passerade ”Hem till Söder” 1 000 000 lyssningar på Spotify.

Jag har under många år ständigt hört önskemål om en ny platta, en uppföljare.  I juni 2016 blev det verklighet. Då släpptes albumet ”Vi kommer från Söder”. Sju nya låtar plus ”Hem till Söder” som bonus. Inspelningen gjordes i januari-mars Kapsylens studio och producerades av Jörgen ”Jugglo” Wall. Musikerna i Weeping Willows kompade.

I mars 2017 passerade ”Hem till Söder” 1 250 000 lyssningar på Spotify.

I juni 2017 släpps en första digital singel med titeln ”Spökstad” från mitt kommande album ”Det brinner en eld”. Weeping Willows spelar, Maria Blom och Lotta Nilsson-Norberg körar och Jörgen Wall har producerat tillsammans med mig.  Grunderna spelades in i april 2016 och pålägg gjordes i december. I augusti släpptes ytterligare en digital singel, ”California sun”, som även den är en nostalgisk tillbakablick. Albumet ”Det brinner en eld”, med elva nya låtar, släpptes den 27 oktober.

I oktober 2017 passerade ”Hem till Söder” 1 350 000 lyssningar på Spotify.

I december 2018 firades 1 500 000 lyssningar med liten spelning på restaurang Kvarnen vid Medborgarplatsen.

15 maj 2019 hade 1 600 000 lyssningar gjorts på Spotify.

Diskografi finns på Wikipedia.

Och hur försörjde jag mig?

1981 – 2011 var Janne Svensson, Eldsjäl på SLjag anställd vid AB Storstockholms Lokaltrafik (SL) i olika roller. Började ett sommarjobb som spärrexpeditör, eller spärrvakt som det kallades. Blev sedan kvar 30 år i olika roller. Som vaktmästare, sekreterare, ekonomiassistent, interninformatör, fotograf, grafisk formgivare, ansvarig för SLs intranät och bildarkiv med mera. Till vänster finns en faksimil på hur det kunde se ut i en annonskampanj i tidningen Metro som jag deltog i. SL_Eldsjal_041103 (pdf).

Innan åren på SL var jag brevbärare och postiljon på postkontoret Stockholm 9, fritidsledare på kvartersgården Borgen i Akalla och i Husby. Jag vikarierade som musiklärare i hela Stockholms län, mest i kranskommunerna, exempelvis vid Broängsskolan i Tumba. Ett vikariat vid Engelbrektssskolan fick mig att kraftigt ifrågasätta rollen som musiklärare. Alla andra ämnen ansågs vara viktigare och kollegiet gav mig noll stöd. Så då blev det SL istället.

Våren 2011 började jag en ny karriär som informatör vid Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI). Där fick jag använda hela min kompetens och chansen att runda av mitt yrkesliv på ett kreativt och stimulerande sätt. Bland annat var jag projektledare för uppdateringen av deras hemsida så att den fick ett nytt utseende och blev responsiv.

Februari 2014 – augusti 2016  jobbade jag med företaget Reflektum AB. Höll även en vakande hand över min egen firma Lingostal.

Sedan januari 2017 är jag pensionär på heltid och är mer produktiv än jag någonsin varit tidigare. Gav ut cd-n ”Vi kommer från Söder” 2016, cd-n ”Det brinner en eld” 2017 och ytterligare en cd ”LXX” i samband med min 70-årsdag 2022. Jobbar sedan 2020 i egen hemstudio med hjälp av musikerna Max Lennesiö, Bengt von Andreae och Peter Danielsson. Tolv nya låtar ligger klara för release hösten 2022. 

 

Logotyp Lingostal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.