Lockenloll

Skivbolag med digitala ambitioner

Senaste nytt

Sedan slutet av 2020 har en mängd digitala inspelningar getts ut med mina egna låtar. Pandemin var den största anledningen samt att jag tagit upp kontakten med gamla vännerna Max Lennesiö och Bengt von Andreae. Vi spelade till en början in i Max Brickhouse Studio, men efter att jag lärt mig mer om inspelningsteknik och skaffat bra utrustning kunde mycket göras hemma i Blåsut.

Jag jobbade i Apples programvara Logic, la grunder som MIDI-filer med hjälp av ett ett keyboard, gitarr och sång. Mejlade filerna till Max för pålägg och synpunkter och till Bengt för hans. Under resans gång fick jag även ny kontakt med gamla vännen Peter Danielsson som la elgitarr på många av låtarna. Dessutom spelade Max Backström och Sebastian Mantel munspel. På albumet LXX medverkade även Nicke Widén med steelguitar på några låtar.

16 nya låtar finns på albumet ”LXX” som släpptes 1 december 2021. Digitalt kom albumet ut på bland annat Spotify 2 januari 2022, min 70-åriga födelsedag. Och inspelningarna fortsätter.

Länk till ”LXX” på Spotify.

Från slutet av januari 2022, då singeln ”För varje steg” släpptes, ger jag till och med 1 april ut nya låtar var fjortonde dag på alla streamingkanaler.

28 januari – ”För varje steg”. En på ytan svängig, soul-inspirerad historia om en vandring från byn Hamn på Möja i Stockholms skärgård till bryggan vid Möjaström. I texten döljer sig även en existensiell botten. Medverkar gör bl a Max Lennesiö (orgel) och Peter Danielsson (gitarr). I refrängen förstärker Peters dotter Andrea.

Länk till Spotify och låten ”För varje steg”.

11 februari – ”Ge mig ljuset”. ”Ge mig ljuset” är ytterligare en soul- och popinfluerad uppåtlåt om längtan efter ljuset under den mörka årstiden. Releasen inkluderar även den föregående ”För varje steg”.

Länk till Spotify och låten ”Ge mig ljuset”.

25 februari – ”Det du ser (är vad du får)”. En EP som inkluderar ”För varje steg”, ”Ge mig ljuset” och nya låten ”Kommer aldrig glömma dig”.

Länk till Spotify och låtarna på EP:n.

11 mars – ”Efter fyrtio år som gifta”. En EP med en låt från albumet ”LXX” i countrystil med Nicke Widén på pedal steel guitar, Bengt von Andreae, gitarr och Max Lennesiö på keyboard och orgel. Dessutom tre låtar som blev över från inspelningen av cd-n ”LXX” – ”När jag drömmer” (med Yngves orkester), ”Han kommer lämna dig” och ”Det blir aldrig mer som förr”. Bengt och Max medverkar även på de två senare .

1 april – ”Hem till Söder, LIVE!”. Fyra liveinspelningar av låten som gjorde allt möjligt. Först en soloversion från en bakgård på Heleneborgsgatan på Söder, därefter två inspelningar med Weeping Willows i kompet från Mosebacke och Bajengalan 2018. Slutligen en liveupptagning i sällskap med Blacknuss 2.0 från Bajengalan 2019. Passar perfekt till starten av årets Allsvenska med ett Hammarby i toppklass.

Länk till Spotify.
Omslag
Omslag

27 oktober 2017 släpptes mitt album ”Det brinner en eld”. Där ser jag tillbaka på mitt liv. Jag debuterade 1971 med albumet ”Hej Hörrudu” som nybliven 19-åring. I dag 46 år senare och efter år av tystnad berättar jag om vardagen, om kärlek, uppbrott, ungdom och åldrande, vårt behov av tröst, livet som skild och minnen från barndomen som etsat sig fast. Med Weeping Willows som kompband har jag hittills spelat in och gett ut 18 nyskrivna sånger. 

Omslag

I juni 2016 släpptes albumet ”Vi kommer från Söder” med åtta låtar inspirerade av stadsdelen Södermalm i Stockholm. ”Skånegatan brinner igen” är en av dem. Några av de andra låtarna har titlar som ”Söders hjärta”, ”Medis okrönte kung” och ”Från Vällingby till Söder”. Hiten från Café Bärs ”Hem till Söder” finns också med i en remastrad version. 

Just Swim – Jojje

I mars 2015 kom en digital singel med Georg “Jojje” Källström. Han debuterar som singer/songwriter vid 24 års ålder med två egna låtar – ”Swim Down With Me” och ”Hey You”. Inför utgivningen har han valt sitt smeknamn Jojje som artistnamn. Förebilder är bland andra Josh Turner, Family of the Year, Ted Gärdestad och Bob Dylan. Båda låtarna är hans egna melankoliska reflektioner och upplevelser av tröst och längtan.

Tidigare har Jojjes sångintresse främst handlat om klassisk sång. Sedan unga år har han sjungit i kör. Som femtonåring började han arbeta solistiskt med rösten. Den klassiska sången och kören gav honom möjlighet att se och upptäcka världen. Under tonåren började han även intressera sig för gitarrspel och att skriva egna låtar. Gitarren och låtskrivandet blev ett avbrott från den klassiska musiken. Jojje har alltid gillat att skriva texter och det föll sig naturligt att skriva melodier till dem. Sedan en tid pluggar han till lärare och jobbar som kolloledare på sommaren. Att spela och sjunga med barnen är bland det bästa han vet. De två låtarna är inspelade och mixade i Miasma Recording av David Wiehager som även medverkar på gitarr, bas och tamburin.

Omslag Charanga Nueva

Sedan december 2014 finns albumet med Charanga Nueva återgivet på Lockenloll. Det gavs ursprungligen ut 1989 med stöd av Statens Kulturråd. Producent var Janne Hellberg och efter en period i Colombia på 1980-talet samlade han musikerkollegor, vänner från Musikhögskolan och gästartister runt projektet Charanga Nueva. Albumet får nu en ny chans med nytt omslag den 1 december 2014. Läs mer.


Historien

itc cd omslag

1984-1995 drev jag skivbolaget Joker Musik tillsammans med Eddie Svavarsson. 2007 startade jag på nytt med bolaget Lockenloll. I samarbete med Playwood Productions gavs en cd ut med In The Colonnades debut-album, singeln ”Wheels” och fyra liveupptagningar från en konsert.

Samtidigt gav Playwood Productions ut en dubbel-cd med All Steel Coaches debut-album och EBU-konserten i Jugoslavien från 1989.
I slutet av 2005 samlade jag mina bästa, tidigare utgivna låtar och åtta outgivna låtar. Med hjälp av Nils Mikaelsson, Anders Stålsby och Anders Drakenberg från gamla All Steel Coaches blev det en cd som släpptes i april 2007. Releasepartyt hölls på klubb Sunkit under restaurangen Bröderna Olsson på Folkungagatan. Alla i den fullsatta lokalen sjöng med i refrängen. Upplagan var 200 ex. varav jag hittills har sålt hälften. Albumet producerades som ett samarbete mellan Lockenloll och Playwood Productions. Sedan 4 juli 2011 finns ”Hem Till Söder”, LOL001, digitalt på iTunes, Spotify och WiMP.

Mitt första album från 1971 ”Hej Hörrudu”, LOL002, och det andra albumet ”När blir det min tur?”, LOL003, från 1981 finns sedan augusti 2012 också återutgivet på Spotify, WiMP och iTunes. En fjärde utgåva som jag kallat ”Spunnet Socker”, LOL006, med demos och tidigare utgivet material finns också utgivet sedan december 2013. I februari 2014 gav jag ut det sista från arkivet. En live-upptagning från en konsert 1982 på Mosebacke med gruppen Midnatt, ”Live på Mosebacke Etablissement 1982”, LOL010.

Sedan 4 juli 2011 finns All Steel Coaches på iTunes, Spotify och WiMP. Hösten 2011 kom även In The Colonnades, samlingen Nordic Sounds, vol 2 och ”Uncle Sambo” med och av The Lee Harvey Oswald Ensemble. Alla singlar som vi producerade på Joker finns på samlingen ”Joker Singles”, LOL004. Nordic Sounds, vol 1 gavs ut 15 mars 2013. Målet är att återutge hela Joker Musiks katalog, inklusive det som släpptes på vinyl.


Janne Svensson

livemosebacke

I februari 2014 blev det verklighet av en live-upptagning från en spelning 1982 med gruppen Midnatt på Mosebacke Etablissement. Sex låtar spelades in, varav två skrivna tillsammans med ungdomar från kvartersgården Borgen i Akalla. I Midnatt medverkade Janne Hellberg (gitarr), Bosse Liljedahl (bas), Olle Westberg (keyboards) och Eddie Svavarsson (trummor). Vi hade en helkväll på stället som låg i samma hus som Södra Teatern. Det var på den tiden som Bosse Stenhammar och Git Magnusson drev det. På 1970-talet satt jag ibland på deras scen som soloartist. Lyssna.

Cover Spunnet socker

I december 2013 gav jag ut ”Spunnet Socker” med 17 demos från åren 1975-1985. På alla låtarna förutom en spelar jag ensam gitarr och sjunger. Låtarna kom till under en period då jag bodde i Akalla, senare även efter att jag flyttat in till Söder igen. Jag hade en Sony 377 bandspelare som jag använde för inspelningarna. Några av dem spelades in i en ljudstudio i Skogskyrkogården. Ytterligare en spelades in med gruppen Midnatt i studion Flat 9 på Kungsgatan. Låtarna byggde inte alltid på egna upplevelser, en hel del var inspirerade av saker jag sett eller hört om. Lyssna.

Omslag Hem till Söder

”Hem till Söder” innehåller 15 av mina bästa låtar + tre bonuslåtar från åren 1971-2008. Singeln ”Hem Till Söder” släpptes 1973 och blev en mindre hit. Sedan våren 2013 är den vinjett till tv-serien Café Bärs och streamades under det första året 500 000 gånger från Spotify. Den 30 mars 2014 fortsatte Café Bärs med en tredje säsong och under hösten visades även en fjärde säsong. En video till låten finns även på YouTube med knappt 200 000 visningar. I början av juni 2013 spelade jag ”Hem till Söder” med min mandolin på ett 40-årskalas i Solna, inte så lite ringrostigt, för första gången på länge.

Den 23 juni 2014 spelade Hammarby sin sista match på Söderstadion innan rivningen. Leif Andrée höll tal, en krans lades ner, Magnus Carlson och Moneybrother lirade ”Platsen i mitt hjärta”. Därefter skulle jag spela ”Hem till Söder” i mittcirkeln. Publiken stormade dock gräsmattan i jakt på souvenirer och teknikern blev rädd om sin utrustning och drog. Jag var laddad till max och blev besviken över att ha blivit blåst på en så viktig spelning inför ett fullsatt Söderstadion. Men andra tillfällen kommer kanske i framtiden på Bajens nya arena. Lyssna.

nbmt


Originalet från 1981, nu med tre tidigare outgivna bonuslåtar. På Spotify, WiMP och iTunes sedan maj 2012. Albumet spelades in i samma källare under Rågsveds centrum där jag tio år tidigare hade spelat in mitt debut-album.Denna gång satsade producenten på proffsmusiker som Roger Palm på trummor och Rutger Gunnarsson på bas. Båda kända från sin medverkan bland ABBA:s musiker. Min gamla kompis Janne Hellberg arrangerade låtarna och vi spelade in allt under en vecka. Tyvärr gick skivbolaget i konkurs en månad efter releasen, så albumet aldrig riktigt den uppmärksamhet som det förtjänade. Originalbanden köpte jag ut av Bert Karlssons bolag Marianne som ägde konkursboet. Lyssna.

hh

Originalet från 1971 + tre tidigare outgivna bonuslåtar. På Spotify, WiMP och iTunes sedan maj 2012. Det var tack vare min gamla vapendragare i gruppen Maximum och skolkamrat Bengt von Andreae som jag fick chansen att spela in mitt debut-album.  Han kände till producenten och tipsade om mig. Jag hade pärmar fulla med låtar och Bengt samlade ihop ett band med Bengt Fröderberg på gitarr, Eje Bugge på bas och Janne Söderquist på trummor. Resten av instrumenten spelade Bengt själv. Allt från kazoo till chembalo. Skivan kom ut när jag satt av en månad för totalvägran på den öppna anstalten i Lärbro på Gotland. Hela upplagan gick ändå åt tack vare min far som skötte administration och kontakter med skivbolaget. Lyssna.

Producerat för Joker Musik (1984 – 1995), nu digitalt

All Steel Coaches

ASCLPhel

Den kultförklarade album-debuten från 1988, nu med bonus-cd från konsert 1989 i forna Jugoslavien. På Spotify, WiMP och iTunes sedan maj 2012. I februari 1988 startade inspelningarna i The Recording House med Christer Åkerberg bakom mixerbordet. Gruppen hade repat, valt låtar och gått vidare från den musikaliska inriktningen på demokassetterna mot en vassare, hårdare och tydligare ljudbild. En vecka för inspelningarna och en för mixningen var det stränga schemat. Det fungerade, mest beroende på att musikerna var målmedvetna och att Christer Åkerberg var så lyhörd. Lyssna.

switch

Uppföljaren SWITCH! som knockade den svenska kritikerkåren med sin tuffa attityd. Cd-formatet hade ännu inte tagit över dominansen över vinylen, som det senare kom att göra, därför beslutades att ge ut albumet i båda formaten. All Steel Coaches hade utvecklats musikaliskt och framför allt hade gitarristen Nils Mikaelsson börjat skriva låtar. Lyssna.

In The Colonnades

itc cd omslag

In The Colonnades magiska minialbum från 1987 med singeln ”Wheels” + fyra unika livelåtar. Återutgiven av Playwood Productions i samarbete med Lockenloll 2008. Musiken var brutal och stark med rötter i punk, gotisk rock och 1970-talets traditionella doom, heavy metal och hårdrock. De klädde sig i svarta läderjackor och alla var över medellängd. Sångaren Ulf hade en hög, ljus mohawk-frisyr, som gav det visuella intrycket en extra dimension. Lyssna.

Nordic Sounds, volym 1

ns1-dig

Joker Musik fick bidrag av Statens Kulturråd för att kunna ge ut samlingen. Medverkande grupper är All Steel Coaches, In The Colonnades, Now, Kassak Czar och The Lee Harvey Oswald Ensemble. En stor del av materialet fanns redan inspelat och utökades till albumet med de två grupperna Now och Kassak Czar. De skiftande musikstilarna från tung brutal rock till fjäderlätt pop och betongfunk bidrog till att visa vår musikaliska bredd och inriktning. Lyssna.

Nordic Sounds, volym 2

ns2

Nordic Sounds volym 2 är ett testamente över den vitala roll som spelades av de bästa rockgrupperna på den svenska underground-scenen runt den senare delen av 1980-talet. Joker Musik fick bidrag av Statens Kulturråd för att kunna ge ut samlingen, som var en av de första cd-skivorna ett litet, oberoende bolag gav ut. Medverkande grupper är All Steel Coaches, The Wannadies, Messerschmitts, Gregor Samsa, HappyDeadMen, Sister James, Elle, New Clear Family, The Lee Harvey Oswald Ensemble, 99th Floor, Savage Holiday, The Persuaders, Soul Patrol, Mercenary Mustangs, Burning Igloos, Korova Milkbar, Daisy Glaze, Drug. Lyssna.

The Lee Harvey Oswald Ensemble

leeharvey omslag

Lee Harvey speglar Amerika på sitt eget speciella vis. Oberäkneligt, fräckt och förtrollande fyndigt i såväl text som musik. Gruppen medverkade på samlingsalbumet Nordic Sounds, volym 1, och hade på egen hand producerat nio låtar med målet att ge ut på vinyl. Alla låtar förutom en spelades in av teknikern Martin von Schmalensee i september 1989 till deras debutalbum. I juni 1991 spelades åtta låtar in i City Recording studio på Fleminggatan i Stockholm med Jan Ljungwaldh som tekniker och resulterade i det album som släpptes under hösten. Lyssna.

Singlar

singlar

Alla singlar som vi gav ut under åren med grupperna Eflte Timmen, In The Colonnades, All Steel Coaches, 99th Floor och Dårskap För Två finns sedan 2013 samlade under namnet ”Joker Singles” på Spotify, iTunes med flera streamingtjänster. Lyssna.

Logotyp Lingostal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.