50-årsjubileum av mitt debutalbum

Eller, det är i år snarare 51 år sedan albumet ”Hej hörrudu” släpptes. Jag var 20 år 1972 och hade samlat på mig en pärm med sånger. Min vän från Södra Latin, Bengt von Andreae, tipsade en skivproducent som hade en studio under Rågsveds centrum. Och under hösten spelade vi in 12 låtar med goda vänner hjälp.

Hökis Visrum 23 mars 2023. Janne Svensson och Bengt von Andreae.
Hökis Visrum 23 mars 2023. Foto: Louise Leo Elfvengren

Bengt stod för arrangemang och spelade ett flertal instrument, Bengt Fröderberg spelade elgitarr, Eje Bugge elbas och Janne Zetterqvist trummor. Dessutom medverkade Max Lennesiö på piano.

Skivan släpptes 1 november 1972, en vecka senare åkte jag till Gotland för att avtjäna en månads fängelsestraff för vägran att bära vapen. Min far tog då hand om försäljning och administration tills jag kom hem. Skivan pressades i 500 ex, jag lyckades själv sälja 200 av dem. Många till skolkamrater från Södra Latin, där jag var tillbaka och uppträdde på flera morgonsamlingar.

I går, torsdagen 23 mars, sågs Bengt von Andreae och jag igen på Hökis Visrum i Hökarängen för att fira jubileet genom att spela hela skivan med alla låtarna i tur och ordning. Publiken uppskattade att höra låtarna igen och det var en fantastisk känsla att spela med Bengt igen efter alla år. Dessutom spelade jag några av mina nya låtar och avslutade förstås med ”Hem till Söder”.

Louise Leo Elfvengren tog bilder och filmade under kvällen. Inom kort kan du se delar av det vi gjorde. Innan dess finns länk till hela albumet nedan.

Logotyp Lingostal