Jefferson Airplane – artiklar i Expressen och Dagens Nyheter 24 augusti 1968

Datum: 26 augusti 1968 kl 20.00

Plats: Stockholms Konserthus
Biljettpris: 30 kr
Medverkande: Jefferson Airplane

Jefferson Airplane kom till Arlanda ned 4,8 ton bagage. På måndag har de europapremiär i Stockholm. Med 4850 kg bagage – just det, 4,8 ton! – dråsade Jefferson Airplane ner på Arlanda i natt.

Men Jefferson Airplane är alltså ingen fraktkärra. Utan en av USA:s allra som bästa och mesta popgrupper.

Merparten av bagaget ska monteras upp på Stockholms Konserthus på måndag, till bandets Europapremiär. De arma tulltjänstemännen hade all anledning att lyfta på ögonbrynen inför Airplane-gängets anstormning. Det berodde inte bara på sällskapets okonventionella klädsel. Ty Europastarten begås eftertryckligt. I Jefferson-planets besättning ingår:
4 ljudkillar
4 ljuskillar för den psykedeliska showdelen
2 rekvisitamän/trunkbärare
1 manager
1 showproducent
Plus ett 10-tal osorterade fruar, fästmör och ”löshästar”.

– Vi gör alltid saker och ting grundligt, sa producenten John Morris. Men så är vi inte heller i popbranschen enbart för pengarna. Inte nu längre. Bara kostnaderna för resor, transporter och uppehälle för hela gänget är kalkylerade till 45 000 dollar på hela turnén. Och då har vi ändå fått rabatt av flygbolaget.

– På samma tid får vi bara in hälften av den summan i gager. Men det är klart, tjejer finns det ju i Sverige har vi hört. Så damerna kunde kanske ha stannat hemma … Till saken hör att Jefferson Airplane på hemmaplan – som tidigare var San Francisco, men nu hela USA – kan ta sina reseutlägg med knusende ro. John Morris förestår (sådär vid sidan om) New Yorks jättelika pop-Mecka Fillmore East.

Och där sopar Airplane-gänget hem ca 125 000 kr på en vecka. Nu ska pojkarna alltså roa sig i Europa lite. Två av gruppmedlemmarna, sångerska Grace Slick och trummisen Spencer Dryden, började så grundligt vid en mellanlandning i Bryssel att planet for ifrån dem. – Men dom kommer nog till på måndag, förmodade en av trunkbärarna. Och till dess ska gamla Konserthuset förse med ljud- och ljusorglar av tidigare aldrig skådat slag. Jefferson Airplane företar inte sina tripper i tysthet om de kan slippa.

Hans Fridlund, Expressen, 24 augusti 1968

Jefferson Airplane här, vill spela gratis i Kungsan

Jefferson Airplane har landat i Stockholm med 27 man. Det verkar som världens största popband men bara sex av de 27 är riktiga medlemmar. De andra är ljustekniker, trunkbärare, projektorskötare, manager, fästmör, fruar och kompisar. Hemma i USA tjänar Jefferson Airplane 25 000 dollar i veckan på sina konserter. Här i Stockholm får de bara en bråkdel av sina amerikanska gager. Dessutom stannar de här nästan en vecka. Inte förrän på onsdag åker de vidare, i första hand till Köpenhamn.

Europeiska premiären för Jefferson Airplane blir på måndag i Konserthuset. Anledningen till att gruppen stannar här så länge är att den vill se Stockholm. Sologitarristen Jorma Kaukonen har bott här tidigare och är gift med en svenska. Hans föräldrar bodde här till i våras och arbetade på amerikanska ambassaden. Dagarna i Stockholm tänker de tillbringa med att träffa gamla vänner till Jorma och Jamma med svenska musiker. I London, som de besöker efter Köpenhamn, skall de ge gratiskonsert i Hyde Park. De vill gärna göra detsamma i Stockholm. Om det finns någon möjlighet ställer de gärna upp utan betalning i Kungsträdgården på söndag. Men det är inte bara av turistiska skäl Jefferson Airplane tar det så lugnt.

Det tar tid att ställa upp hela utrustningen i Konserthuset. På måndag är det meningen att publiken skall helt dränkas i ljus och ljud. För att det skall gå monteras just upp 16 projektorer i Konserthuset och en stor filmduk. Teknikerna får försöka med de repeterande filharmonikerna i det ännu sommarstängda Konserthuset.

När Konserthuset inspekterades på fredagen undrade en av vaktmästarna oroligt om man skulle låta lika högt som Cream när dom var här sist. Då var det många besökare på främsta bänkarna som fick ont i öronen. Managerns svar kom blixtsnabbt: – Då har dom inte hört Jefferson än!

Ludvig Rasmusson, Dagens Nyheter, 24 augusti 1968