När luffaren mötte Olof Palme

Tisdagen den 8 maj 1984, anlände morgontåget från Malmö enligt tidtabellen till Stockholms Centralstation.

Klockan 07.20 gled vagnarna fram en och en, i en till synes oändlig rad för att snart fylla upp hela den långa plattformen vid spår 10. När tåget stannat, öppnades samtliga dörrar och som på en given signal, fylldes plattformen av resenärer. Vana pendlare med lätta axel- och attachéväskor samt långväga huvudstadsbesökare med ett oräkneligt antal väskor bredvid sig staplade på varandra.

Nästan samtliga hade tillbringat natten i någon av SJ:s komfortabla sov- eller liggvagnar, under färden upp genom landet. En av dem som hållit sig vaken och sittande genomlevt resan är huvudpersonen i denna berättelse.

Vad som skilde den vackra majmorgonen frän alla andra var nämligen, att bland tågets passagerare fanns en man som var på väg till ett i pressen omskrivet möte med landets statsminister Olof Palme. Denne man, allmänt känd som Sveriges siste legitimerade lodis, för snart 50 år sedan döpt till Bengt Vincent Svensson, hade på eget bevåg någon månad tidigare sökt audiens vid statsministerns regeringskansli i Stockholm och fått den beviljad.

Läs hela berättelsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.